NOTÍCIES

"EL RACÓ DE VÀLUA" AMB FSG

16 d'abril de 2018

8 D'ABRIL, DIA INTERNACIONAL DEL POBLE GITANO

 

Sabadell celebra el Dia Internacional del Poble Gitano amb diferents actes commemoratius

 

La Fundació Secretariat Gitano treballa per a la promoció de la comunitat gitana en diferents àmbits d'actuació: sensibilització i lluita per a la no discriminació i la igualtat d'oportunitats, educació, ocupació, habitatge i salut. A Sabadell ens trobem ubicats al Vapor Llonch des de l'any 2000. Podeu trobar més informació de l'entiat a: www.gitanos.org, facebook: fsg Catalunya, twiter: gitano_org_cat.

Enguany, en motiu del dia 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano, la Fundació, juntament amb l'Ajuntament de Sabadell i l'Associació Gitana de Sabadell, hem organitzat i participat del conjunt d'actes i activitats per reconèixer i donar valor a l'aportació de la població gitana al municipi, a partir de la recuperació i revalorització de la riquesa de la seva cultura.

 

El dia 8 d'abril, es commemora el 1er Congrés Mundial Gitano, celebrat a Londres el 8 d'abril de 1971, on es va instaurar la bandera i l'himne gitano.  Es un dia per conèixer i recordar la història i la memòria col·lectiva del poble gitano, no exempta de dificultats al llarg de segles marcats per les persecucions, expulsions i fins i tot intents d'extermini.

 

Actes destacats:


Exposició "Helios Gómez. Visca octubre", del 5 al 15 d'abril, al Casal Pere Quart. Aquest artista es va fer popular pel seu compromís polític els anys de la república, mostrant el seu influx al cartellisme de l'època.

 

Cortés: "Orgullo gitano. Rap contra l'antigitanisme". El dia 6 per la tarda, el jove de Can Puiggener, Cortés, va presentar la cançó i el videoclip del seu nou tema, un rap que reivindica els valors del poble gitano i ataca les actituds racistes i discriminatòries.  L'acte va comptar amb la participació d'un gran nombre de veïns i joves del barri, els quals van poder gaudir de diferents actuacions en directe.

 

Diumenge 8 d'abril. Recepció Institucional a entitats i ciutadans del poble gitano al Saló de Plens de l'Ajuntament amb parlaments i reconeixements a personalitats del poble gitano com Manuel Heredia, Tio Matuel y Tio Pepe Maya, i actuacions musicals. Al llarg de tot el dia la bandera gitana onejà al balcó de l'Ajuntament.

 

Per altra banda, el dia 22 de Març, en el marc de la campanya de sensibilització "Partir de Zero" que la Fundació Secretariat Gitano està duent a terme a tot l'Estat, es va presentar al ple de l'Ajuntament, la lectura del manifest i el decàleg de bones pràctiques "Partir de Zero", davant dels diferents partits polítics. Després de la lectura, tots els partits van afirmar la voluntat de caminar cap a la igualtat i prendre mesures per lluitar contra la discriminació. D'aquesta manera i de forma unànime, Sabadell va passar a ser considerada com a "Ciutat Zero". Més informació a: www.partirdecero.org

"EL RACÓ DE VÀLUA" AMB FSG